laatst gelezen boeken

20141214_111212

Een nieuw artikel vandaag, over mijn laatst gelezen boeken! Zoals ik al eerder zei in dit artikel, hou ik ontzettend van lezen. Ik word blij van boeken en een van mijn grote dromen is ooit een mega boekenkast. Die droom moet nog even wachten maar de boeken zijn er genoeg, vandaag laat ik je er drie zien.
Nu lees ik regelmatig nieuwe boeken uit en dan vertel ik altijd graag wat ik er van vond en wat mij wel of niet aansprak. De meeste mensen in mijn omgeving vinden dit niet heel spannend, zo maak ik Stefan er niet heel blij mee haha. Al zal die altijd heel lief luisteren hoor :) Maar echt enthousiast wordt hij er niet van, jullie misschien wel!

20141214_111249

Zoenoffer van Cathy Kelly
Het eerste boek dat ik las van dit lijstje is zoenoffer van Cathy Kelly. Een makkelijk weg te lezen vrouwen boek over echte vrouwen problemen zoals mannen en uh mannen haha.

Er zijn twee vrouwelijke hoofdpersonen in dit boek die allebei nogal wat over zich heen krijgen. Jo raakt zwanger van haar vriend die het kind absoluut niet wil. Aisling is de perfecte huisvrouw en moeder tot haar man haar verlaat voor een ander. De vrouwen zijn al jaren vriendinnen en hebben vooral nu veel steun aan elkaar en gaan met humor en kracht al hun problemen aan.

Een echt feel-good boek over hoe sterk vrouwen uiteindelijk kunnen zijn. En eigenlijk ook heerlijk cheesy haha.

20141214_111439

Geachte Heer M van Herman Koch
Ja waar gaat dit boek over.. Lastig om te omschrijven, ik wist op het eind ook niet goed wat ik over dit boek moest denken. Het boek begint met schrijver Herman welke een brief aan Heer M schrijft. Heer M. is zijn bovenbuurman en een schrijver.
Heer M. heeft een boek geschreven welke afrekening heet, deze gaat over een waargebeurde zaak van twee leerlingen die verantwoordelijk lijken te zijn voor de dood van een leraar. Herman is een van die twee leerlingen.

Het boek speelt zich deels in het verleden en deels in het heden af. Het verhaal verspringt steeds van perspectief en van verhaallijn. In het verhaal ga je van het heden, waarbij je Herman en Heer M. volgt, naar het verleden waar je het verhaal leest van Herman. Dit maakt het boek, naar mijn mening, wat levendiger en het houdt het verhaal spannend. Vooral het verhaal in het verleden vond ik erg goed, het verhaal van Herman en Laura, de twee leerlingen die betrokken raken bij de verdwijning van een leraar. Vooral het personage van Herman vond ik erg bijzonder, zijn denken en doen is nogal vreemd zo nu dan. Zo filmt hij een gestorven leraar en lijkt dat heel normaal te vinden.

Geachte Heer M. vind ik een aanrader vanwege de personages en het uiteindelijke plot. Toch denk ik niet dat iedereen dit boek kan waarderen, de schrijfstijl is niet zoals de meeste boeken en het leest niet altijd gemakkelijk weg. Als je echter het diner goed vond, dan zou ik deze zeker eens lezen.

20141214_111212

Sonny Boy van Annejet van der Zijl
De film had ik al gezien van dit boek, maar gelukkig herinnerde ik mij daar vrij weinig van. Dit boek speelt zich deels af in het Suriname na de slaven tijd en deels in Nederland rondom de 2de wereld oorlog. Het verhaal gaat voornamelijk over de bijna onmogelijke liefde tussen de Surinaamse Waldemar en de Hollandse Rika, die al 4 kinderen uit een eerder huwelijk heeft. Samen krijgen ze nog een kindje en met zijn drieën gaan ze de oorlog in.

Er zit ontzettend veel geschiedenis verwerkt in dit boek, wat het ook super interessant maakt om te lezen. Het verhaal is dan ook gebaseerd op het waargebeurde verhaal tussen Waldemar en Rikka. Zo staan er foto’s in van hen en hun gezin. Ook heb ik wat meer geleerd over het Suriname uit die tijd en over de geschiedenis van WO2. Leuk feitje vond ik bijvoorbeeld dat Phillips verzetshelden in kamp Vugt hielp, tof om te weten!

Wat ik wel jammer vond was dat er weinig op details werd in gegaan. De liefde tussen Waldemar en Rika was er van de een op de andere bladzijde ineens. Ik had het veel interessanter gevonden om te lezen hoe dit precies ging, wat werd er gezegd en hoe waren de gesprekken die tussen hen plaats vonden? Deze stijl word in de rest van het boek ook aangehouden. Dit zorgt ervoor dat er veel gebeurd, wat een heel volledig verhaal geeft, maar daarbij blijven er wel veel vragen liggen.

mooie tekst uit Sonny boy

Aan het eind van het boek staat dit stukje, het sprak mij ontzettend aan. Want inderdaad, hoeveel weten wij er nu eigenlijk echt van hoe het toen was? En niet altijd is alles zwart-wit.

Dat waren ze dan, mijn eerste drie gelezen boeken! Het meest blij werd ik denk ik van van Sonny Boy, vanwege de geschiedenis die erin verwerkt is. Ik wil de film nog een keer zien nu!
Wel lastig soms hoor, om in het kort te vertellen waar een verhaal over gaat. Hoop dat het een beetje duidelijk was en je weer leuke aanraders hebt gezien. Laat maar weten!

Liefs Marieke

Welk boek lees jij nu en wat vind je ervan?

4 thoughts on “laatst gelezen boeken

  1. Soony Boy, poeh. Wat heb ik daar om zitten huilen. Fun fact: Dit verhaal vond plaats in de straat waar ik vroeger woonde. Maakte het allemaal nog wat realistischer en dus heftiger.

    1. ja was inderdaad best heftig, vooral naar het einde toe! Wat ontzettend tof dat je in die straat hebt gewoond! Kan mij goed voorstellen dat het je dan nog meer raakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *