Kerst chocolade meringue taart

20141214_154407

Vandaag een kerst taart! Je kan hem als dessert serveren, of gewoon, als je er zin in hebt. Deze taart heb ik vorig jaar met kerst geserveerd, want hij is simpel en lekker. Je kunt hem in de ochtend al maken, je moet dan alleen niet je oven nog nodig hebben. Ik laat je zien hoe je deze fijne taart maakt!

20141214_102457 Benodigdheden;

  • 6 eieren
  • 220 gram (fijne) suiker
  • 150 gram pure chocolade grof gehakt
  • 100 gram pistache nootjes, grof gehakt
  • 250 ml slagroom

20141214_102852

Bekleed je bakplaat, of wat je dan ook hebt, met bakpapier. Als je wilt kun je hier een cirkel (met een doorsnee van zo’n 26 cm.) op tekenen om het straks iets makkelijker te maken. Vind ik zelf niet nodig.

20141214_103246-MOTION
Ja dit maakte mijn telefoon ervan en ik vond het zo juist wel duidelijk.

Pak een grote kom en maak deze vetvrij met wat citroensap, heb je dit nu niet, was dan even je kom een extra keer af met zeepsop en neem gelijk je mixer haken even mee. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je schuim nooit hard wordt en dat wil je niet.
Wanneer je dat gedaan hebt kun je de eieren gaan scheiden. Dit kan je doen zoals op het bovenstaande plaatje of je gebruikt er zo’n speciale tool voor, mocht je die hebben. Het is wel handig om dit elke keer in een apart schaaltje te doen, voordat je het eiwit in de grote kom gooit. Dan hoef je niet gelijk al je eiwit weg te gooien mocht het mislukken. Met het eigeel wat overblijft bak je bijvoorbeeld een eitje :)

20141214_104137

Voeg een snufje zout toe aan het eiwit in de grote bak en begin met het mixen.

20141214_104314

Terwijl je dit doet voeg je telkens een lepeltje suiker toe, net zo lang tot de suiker op is. Blijf nu mixen tot je eiwit helemaal schuimig en hard is geworden.

20141214_105603

Zoals hier! Als je de bak op z’n kop boven je hoofd kan houden is het eiwit goed 😉 Het is wel belangrijk om echt lang te mixen, je suiker moet namelijk zo ver mogelijk opgenomen zijn. Je kan dit eventueel controleren door wat schuim tussen je vingers te nemen en te voelen of er nog suiker voelbaar is. Zo ja, dan moet je wat langer mixen. Nu moet ik bekennen dat ik hier ook te ongeduldig mee ben, het gaat dan niet echt verkeerd alleen stroomde de suiker uit mijn taart zo mijn oven in. De taart werd er niet minder van maar m’n oven was behoorlijk vies haha.

20141214_105711

Nu schep je met een spatel of lepel de pistache noten (laat wel wat achter als garnering!) en de chocolade door je eiwit. Doe dit voorzichtig en door langzaam ‘te vouwen’. Anders gaat namelijk alle lucht eruit.

20141214_105946

Als je dit hebt gedaan spatel je het eiwit uit over je bakpapier, maak er een taart vorm van, zoals je ziet op de foto.

20141214_110047

Nu komt het langste werk; het bakken. Echter moet je hier ook even bedenken hoe je je taart wilt hebben. Je kunt hem bakken op ong. 160 graden voor zo’n 1,5 tot 2 uur, dan is je taart aan de binnenkant nog wat zacht. Nu vind ik juist dat harde schuim lekker, dus bak ik hem op 100 graden voor zo’n 3 tot 4 uur. Hoe langer in de oven en hoe lager de temperatuur des te harder de taart aan de binnenkant wordt zeg maar. Zet je de oven wel op de hoge stand, hou dan wel even in de gaten dat je schuim niet te bruin wordt. Dan moet ‘ie er natuurlijk uit.

20141214_154407

Als de taart klaar is laat je hem eerst goed afkoelen. Dan klop je de slagroom, je smeert dit over de taart en gooit de overgebleven pistachenootjes erover. En dan is hij klaar!

Eet de taart wel het liefst dezelfde dag nog, anders wordt hij door de slagroom zacht. Laat mij weten wat je van de taart vind en of je hem gaat maken, zo ja; eet smakelijk!

Liefs Marieke

One thought on “Kerst chocolade meringue taart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *