Nee zeggen

Screenshot_2014-11-13-22-10-03

Even geleden zat ik weer eens te scrollen door alle instagram foto’s van de mensen die ik volg. Al scrollend kwam ik toen op een foto van Sanny Verhoeven, bovenstaande foto had zij gedeeld op haar instagram account. Sanny maakt filmpjes over het zoeken naar geluk, dus deze quote past daar ook goed bij.

Ik bleef een tijdje hangen bij de foto en begon er over na te denken, de tekst raakte mij. Ik vind het soms best moeilijk om nee te zeggen maar waar ik nog meer moeite mee heb is het stukje verantwoording erna. Ik heb altijd het gevoel dat ik de ander tevreden moet houden, er voor moet zorgen dat ze niet boos worden als ik nee zeg. Dus achter mijn nee moet wel een heel goed excuus hangen! En dan nog kan ik mij heel erg zorgen maken of iemand zich er wel oke over voelt en niet alsnog boos is. Stom! Daarom raakte deze tekst mij ook, ik besefte mij weer eens dat je je helemaal niet altijd hoeft te verantwoorden naar de ander.

Maar waarom verantwoorden wij ons eigenlijk? Soms mag je toch ook gewoon nee zeggen, bijvoorbeeld omdat je geen zin hebt. Dat is dan toch al genoeg? Ja eigenlijk wel en toch zal ik niet snel zeggen dat ik geen zin heb. Heel af en toe heb ik het wel eens bij vriendinnen gedaan, ze reageerde best goed hoor, maar toch was ik bang dat ze ergens geïrriteerd zouden zijn. Ik wil hen namelijk niet kwetsen.

Ik denk ook dat het te maken heeft met mijn eigen verwachtingen. Als een vriendin tegen mij zou zeggen dat ze geen zin heeft zou ik namelijk, vanuit mijn eigen onzekerheid, bang zijn dat een vriendin mij op dat moment niet leuk genoeg vindt. Stom of niet?

Maar is het nodig om je te verantwoorden? Nee, ik denk het niet. Wat ik weer wel denk is dat je bij vrienden en familie best wel kan uitleggen waarom niet. Je mag namelijk best verwachten (denk ik) dat ze je zullen proberen te begrijpen. En de mensen die dicht om je heen staan mag je best vertellen hoe je je voelt, ook als het een heel nuchter ‘ik heb geen zin’ gevoel is. Wees gewoon eerlijk en jezelf, dat probeer ik denk ik vooral te zeggen. Je hoeft dus niet persee een verklaring te geven maar wees wel eerlijk in hoe je je voelt.

De situaties waarin je je niet hoeft te verantwoorden? Nou op je werk bijvoorbeeld, je baas hoeft echt niet te weten waarom jij een vrije dag wilt!

Mijn tips om hierin te groeien zijn vrij eenvoudig. Ik oefen er zelf ook nog genoeg mee! Vanuit mijn opleiding heb ik geleerd om ‘negatief nieuws’ rechtstreeks te zeggen, draai er niet omheen en begin niet eerst over allemaal anderen dingen. Kom niet met duizenden sorry’s maar neem een goede houding aan en zeg met een normale duidelijke stem gewoon wat je wilt zeggen. Probeer sterk over te komen. En als je dit allemaal nu heel eng vindt oefen dan eerst op ‘veilige’ mensen, mensen die je vertrouwt en waarbij je je zelf kan zijn. Zo oefen ik dit soort dingen vaak als eerst op Stefan of vriendinnen.
Probeer ook achteraf je niet te veel zorgen te maken over wat je gezegd hebt (ben ik erg goed in..), je schiet er uiteindelijk toch niets mee op.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie met dit onderwerp omgaan. Of jullie dit soms net zo moeilijk vinden als mij en ook altijd goede excuses zoeken. En is het oke om jezelf niet te verantwoorden, wat vind jij? Heb je nog tips, laat ze dan ook vooral weten.
Ik hoor het graag!

Liefs Marieke

Nog even een disclaimer;
De dingen die ik hier noem komen
vanuit mijn eigen ervaring en zijn kleine
dingen die ik geleerd heb binnen
mijn opleiding. Verder zijn het mijn
eigen gedachten-spinsels en dus
geen professioneel advies of iets
dergelijks. Just so you know.

8 thoughts on “Nee zeggen

  1. Nee zeggen is soms zo moeilijk! Ik heb geleerd dat je niet altijd andere moet plezieren, maar ook naar jezelf moet leren kijken! Dat met die baas en vrije dag vind ik helemaal juist… of als je je ontslag geeft, hoeven zij ook niet te weten waarom. x

  2. Kijk, hier worstel ik dus ECHT mee eh. Ik vind nee zeggen zo moeilijk en ik voel altijd zo schuldig als ik nee zeg! Maar je hebt gelijk, nee zeggen mag en je hoeft je eigenlijk helemaal niet te verantwoorden als je eens nee zegt.

  3. Ik ben ook heeeeel slecht in nee zeggen. Goed dat jij er al een klein beetje aan hebt gewerkt. Ik wil ook mensen nooit teleurstellen, en wil mijzelf altijd van mijn beste kant laten zien. Maar ik denk dat het veel meer kracht en persoonlijkheid uitstraalt als ik gewoon eens ‘nee’ zou zeggen. Ik ga er vanaf nu ook aan werken!

    1. klopt hoor, je komt veel sterker over als je ook soms nee durft te zeggen. Ik heb ook het idee dat mensen dan uiteindelijk meer respect voor je krijgen! Succes met oefenen, uiteindelijk kunnen we het haha 😀

  4. Niet te moeilijk denken! Nee is nee hoor. Zelf heb ik (zoals je misschien wel weet, haha) geen moeite met nee zeggen en ik vind ook niet dat je je altijd hoeft te verantwoorden wanneer je nee zegt. Ook niet teveel over nadenken achteraf, waarschijnlijk ben je er zelf dan langer over aan t nadenken dan de ander :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *